Ben je creatieve ondernemer dan herken je de volgende vragen vast. Zullen we samen een project starten? Samen een boek schrijven? Kan je zusenzo en ditendat doen met mij? Wil je doneren voor mijn crowdfunding campagne? Een bedrijf ernaast starten samen? Kan ik feedback van je krijgen? Met je brainstormen?

Nee zeggen doe je om een van deze drie redenen:

  • Omdat je geen plezier gaat beleven aan het uitvoeren van het verzoek
  • Omdat ze het gratis willen en jij niet
  • Omdat je er geen tijd voor kan of wil maken

Ze zijn alle drie even legitiem. Dus als antwoord nee geven, daar hoef je geen greintje stress van te hebben. Maar toch vinden aardig wat vrouwen het moeilijk. Of laten we zo zeggen: doen ze het (nog) niet met verve.

We willen namelijk aardig gevonden worden – een vrij basale menselijke behoefte – en dus voelt nee zeggen soms rot. Want wie weet vinden ze je niet meer leuk als je nee zegt.

Zelfs als ze bij hun verzoek zeggen dat hun budget nihil of beperkt is maar de exposure voor jou natuurlijk geweldig is met hun 1000 volgers op Instagram (a-l-l-e reden dus om nee te zeggen en dat mag luid), krijgen we de drie letters die een tweejarige er met gemak op elk moment uit kraamt, niet uit.

Daarnaast denk je wellicht:

“Misschien mis ik wel iets geweldigs als ik nee zeg.”

Of denk je:

“Wie weet is dit de unieke kans die me veel gaat brengen.”

Of:

“Ze denken vast dat ik een ondankbaar mens ben.”

Ook de gedachtes hierboven zijn geen reden om maar ja te zeggen.

Heel veel keren ja zeggen terwijl je eigenlijk een kleine of grote nee voelt, gaat op langere termijn niet werken. Want: minder plezier. Een project waar je uiteindelijk tegenaan hikt. Samenwerking die stroef gaat lopen. Of een mix van die drie. En dan hebben we het niet over onder teveel stress komen te staan. Tegen dat laatste kan een stevige ja-knikker wel nee fluisteren, maar is zo gebeurd.

En da’s zonde. En niet nodig bovendien.

Door nee te zeggen heb je meer tijd voor je eigen projecten, je to do list en jezelf.

Nee zeggen is mogelijk. En nee zeggen wordt makkelijker als je het vaker zegt. Als je nee zegt, mis je echt niet altijd iets geweldigs of sla je de meest unieke kans ooit af. En mensen zullen je zelden niet meer aardig vinden omdat jij hun verzoek niet inwilligde. Geloof me.


De sleutel hier is om nee te zeggen op een respectvolle  en persoonlijke wijze.


Wat je doet (3 tips)

❶ Vriendelijk Verwoorden

Hoe stom of dom je de vraag ook vindt, blijf altijd vriendelijk. Soms moet je om die reden even een paar uur wachten (of een dag) met je antwoord. Geen steken onder water. Geen verontwaardiging. Gewoon helder en duidelijk zijn op een prettige manier.

❷ Excuses Elimineren

Jij hoeft je niet te verontschuldigen. Echt niet. Ze vragen jou iets en jij geeft je antwoord. Schrijf je iets wat lijkt op een verontschuldiging, verwijder die dan.

❸ Uitleg Uitgummen

Je bent de vrager geen uitgebreide uitleg schuldig waarom je geen tijd hebt of het tarief te laag is. Je hoeft alleen maar te zeggen “Ik heb geen tijd” of “Mijn tarief voor deze werkzaamheden is…”

Maar nu. De mail. Hoe ga je de verzoekvrager het nee-nieuws brengen? Een drie alinea mail is altijd fijn en ook in dit geval. Bij kort en bondig (drie alinea’s dus) heeft de ontvanger voldoende zin om jouw mail meteen te lezen.

Stel je mail of app-bericht samen. Zo gepiept met deze template.

Stel zelf je mail samen aan de hand van het materiaal hieronder en kijk eens: je mail is gemaakt binnen een minuut. Kies per alinea welke van de geboden zinnen (A,B,C of D) het beste past. Bouw zo je mail of app-bericht. Klaar? Druk op verzenden en ga door met waarmee je voordat je het verzoek kreeg, aan de slag was.

Beste ….,

Alinea 1
A Je plan klinkt goed/leuk. Dank dat je aan me denkt voor/om……………….
B Je voorstel klinkt bijzonder prettig. Leuk dat je me vraagt.
C Dank voor je uitnodiging om ……………………
D Wat leuk dat je me vraagt voor mijn input/feedback op…………….

Alinea 2
A Op dit moment richt ik me vooral op ……….. en heb daarnaast geen ruimte meer, dus ik sla je aanbod af.
B Op dit moment kan ik geen tijd vrijmaken.
C Ik help hier mensen vaker mee. Met plezier en – niet onbelangrijk – met succes. Je kunt me inhuren (mijn tarief is)…….. Ik hoor graag van je. (als iemand iets gratis wil en jij wil dat niet)
D Het zijn geen werkzaamheden/projecten die passen bij waar ik me op dit moment vol enthousiasme op focus.

Alinea 3
A Nogmaals dank voor je interesse. We zien elkaar vast nog eens.
B Leuk dat je me vroeg, ik vind het een compliment, en ontzettend veel succes met ……………
C Tot snel.
D Succes met je mooie project.

Dag/Met vriendelijke groet,

Aan de slag :)

Schrijven die email of dat app-bericht.

Nog hier?

Ook goed. Dan kan ik nog zes oh zo zinnige zaken met je delen over ja tegen jezelf zeggen en nee tegen verzoeken.

Minder people pleasing, meer me pleasing, meer succes

Je wil blijven werken in en aan je bedrijf en plezier hebben. Flow ervaren. Aardig om te weten is dat de mate van jouw succes in het geheel niet wordt weergegeven in het aantal peoples die je pleased. Maar in hoeverre jij als creatieve ondernemer jezelf pleased en daarnaast een fijn inkomen verdient. Droog jij uit door teveel doen van wat anderen van je willen, dan ben jij niet alleen de klos maar gaat ook de onderneming uiteindelijk minder goed lopen.

Goed weten wat je wil met klanten

Welke richting wil je op met je creatieve onderneming (en met je eigen creativiteit)? Waar wil je staan over vijf jaar? Als dat helder is, is het heel eenvoudig om te weten of het project, klant of opdracht dat op je pad komt, bij je past. Weten waar je naar verlangt  – energie steken in dat helder krijgen – geeft je richting en maakt het veel makkelijker om nee te zeggen.

Goed weten wat je wil met samenwerkingen

Vraag je bij samenwerkingen vooraf goed af: bestuur ik deze kar of trek ik die van een ander? Wat ik bedoel is: ben jij de droom van iemand anders aan het verwezenlijken of is dit ook jouw ondernemersdroom?

Vertrouw (meer) op je eigen intuïtie

Dat vertrouwen begint met jezelf als creatief meer te vertrouwen. Zelfvertrouwen is als ondernemer van groot belang. Zeg nee tegen dingen die er misschien op dit moment (wat een leuke klant, zoooo’n aardig mens en wat is de koffie hier lekker en de zon schijnt en wat zitten we hier lekker ach wat ik ga dit gewoon doen, dit project!) nog wel leuk lijken maar je gevoel eigenlijk zegt dat je het niet moet doen. Vertrouw op dat gevoel. Blijf er zoveel mogelijk in verbinding met je eigen wensen en dromen. Nee zeggen wordt er zoveel makkelijker door.

Stop met liegen

Geen nee zeggen terwijl je het wel voelt – people pleasing dus – is eigenlijk een vorm van liegen. Je doet alsof je het met iemand eens bent, maar bent dat niet. Het gaat je ook niet de klanten of andere werkrelaties opleveren waar jij of de ander echt beter van wordt.

Je bankrekening is niet de baas

Het is niet nodig om – meer dan goed voor je is – te doen wat je niet wil doen. En wat precies ‘meer dan goed voor je’ inhoudt, dat bepaal jij en niet je bankrekening.

Leuk dat je hier (weer) was en dank voor het lezen. Heb je wat aan deze NEEN tips, deel het dan vooral met andere creatieve ondernemers. Vind ik geweldig. Kies hieronder via welk kanaal je het wil delen.

En nu: groeien en schitteren. Hupla.

handtekening sabine wisman

PS: Op het moment dat je er klaar voor bent…kan je mij bellen voor een vrijblijvend gesprek. Daarin kijken we of we een match zijn en hoe ik je (met enorm veel plezier) kan helpen.