vragen creativiteit en creatief ondernemerschap

❶ Vragen over Sabine

Zekers! Voor creatives coaching, inhouse workshops, een lezing of illustratie? Mail me en ik mail je zurück. Bellen kan ook: 06 – 123 12 982.
Omdat wij gemaakt zijn om te maken. Het is een onderdeel van wie we zijn. Ik geloof dus dat iedereen creatief is. Dat moedig ik graag aan, want die ‘iedereen’ gelooft het zelf niet altijd. Ook ben ik ervan overtuigd dat je je creatieve pad moet bewandelen. Want dat pad is verrekte interessant en fijn. En maak vooral je parttime of fulltime werk van mooie dingen maken. Dat stimuleer ik ook graag.
Ha, wat een enthousiasme. Je ziet me elke maandag met een Maandag Motivatie op mijn blog. Ik ben niet alleen hier te zien, ik ben ook om naar te luisteren 06 12312982 (en ik luister graag naar jou). En om naar te schrijven sabine@sabinewisman.nl.
Dat vraag ik me soms ook af. Maar het is allemaal zo leuk! Mensen enthousiasmeren en de hobbels rondom het blijven maken of gaan maken wegnemen. Zelf illustreren. Tijd vrij maken voor het maken van vrij werk. Ik heb het enorm naar mijn zin, met alles.
Omdat ik graag resultaat zie bij mensen en bijna niemand echt resultaat behaalt bij een volledig online workshop of programma. Ben daar zelf een voorbeeld van. Of ik nu 99 euro betaalde of (slik) 2000 dollar. Ik haakte zo in mijn up vroegtijdig af. Vandaar dat ik in kleinere groepen werk en dat we elkaar zien en spreken. Dat kan best een online gesprek zijn. Waar het om gaat is dat er contactmomenten zijn met de docent en andere deelnemers. Dat je samen in de flow komt, elkaar motiveert en stappen zet.
Mooi zo. Want ik geef graag antwoord. Ik ben dol op communicatie en praten over wat ik het liefst (voor jou) doe, vind ik helemaal geweldig. Dus: mailt-u-maar.

❷ Vragen over creativiteit

Dit is een compleet normale frustratie en twijfel voor iedereen die zijn creativiteit ontwikkelt (en dat laatste is ongoing: er is geen eindpunt). Je weet wat je wil maken en je geest loopt daarin vooruit op wat je op dit moment daadwerkelijk kan. En dus komt het plaatje in je hoofd niet altijd overeen met wat je maakt. Komt goed, ga door. Deze hobbel is te nemen. Maar neem hem, alsjeblieft. Groeien is onvermijdelijk. Heb geduld.
Zekers! Maken, scheppen of creëren (er zijn mensen die dit laatste woord afschuwelijk vinden, dus pas op met dit woord) zit in ons DNA. Het is wat ons onderscheidt van alle andere levende wezens op deze aardkloot. Wil jij (weer) beginnen? Leg die lat laag. Je hoeft niet iets te maken dat museumwaardig is. Begin gewoon (weer) met maken. Pak een potlood, een kwast, een hamer, een gitaar of wat het ook is waar je een tikje nieuwsgierig naar bent.
Kiezen is altijd oneerlijk. Er zullen afvallers zijn. Maar door te kiezen geef je waar je voor kiest meer kans. Je kunt er een goede berenklap op geven. In plaats van al die verspreide mierenduwtjes. Weet dat er geen slechte keuzes zijn. Er zijn als het op creativiteit aankomt alleen keuzes. En relax :) de keuze is niet voor de rest van je leven als jij dat niet wil.
Als je je open stelt voor creativiteit stel je je daarmee open voor kwetsbaarheid, angst, spontaniteit, twijfel, groei, onzekerheid en intuïtie. Het is een package deal. Eng en mooi tegelijk. Er is nog nooit iemand overleden aan creativiteit. Wel groeien we ervan en worden we er gelukkig van. Ook jij kan een leven leiden waarin je moois maakt en daar plezier aan beleeft. Dat beloof ik.
Met ups en downs, net zoals bij iedereen. Al worden de downs milder sinds ik milder voor de maker in mezelf ben. Wat ik maak, zeker als het voor mijn plezier is en geen opdracht, hoeft niet perfect. De jaren voor het lanceren van de Artist Wake Up Call analyseerde ik het creatieve proces uitvoerig. Dat hielp. Als in: weten wat je allemaal tegenkomt op het creatieve pad. Ik kan geweldig in de flow zitten en ook momenten hebben waarin ik vind dat ik bagger maak. Maar dat hoort erbij. Mijn devies: maak mooi en maak zooi. MAAK!

❸ Vragen over je creatieve onderneming

Neen. Je moet vooral springen. Zonder duikbril, flippers of zwembandjes. Gewoon gaan. Ik ben een groot voorstander van beginnen voordat je klaar bent. Want wanneer ben je écht klaar? Je kan klanten zoeken zonder logo of website, geloof me. Een tweesporenbeleid is prima: klanten zoeken (en vinden – hoera! -) en daarnaast je website, logo en de hele reut ontwikkelen. Springen dus. Geen getreuzel aan de zwembadrand omdat het water te warm, koud of te nat is. Jij kan dit!
Oke, ik help je met plezier op gang. Neem de volgende zes stappen. ❶ Noteer je gedoe/probleem. Dit is waar je nu bent. ❷ Noteer dan waar je naartoe wil; wil zijn. Hoe het is zonder het gedoe/probleem. ❸ Schrijf de wegversperringen op die je ziet tussen waar je nu bent en waar je wil zijn. ❹ Schrijf op hoe  je deze wegversperringen allemaal kan omzeilen of wegnemen ❺ Wat zijn de stappen die je kan nemen voor het omzeilen en/of wegnemen van deze wegversperringen? ❻ Wat is je eerste stap?
Join the club! Creatieve geesten zijn regelmatig vol en soms zelfs overvol. Ideeën vliegen de hersenpan in en uit. Inspiratie heeft er een kamp opgezet en dan is er nog een ander leven (dat van: klanten, partner, familie, vrienden, huishouden, sport). Dus ja, zo’n planning komt er niet niet altijd van. Maar doe het wel. Alsjeblieft. Maak wel een planning. Het begint met een agenda waarin je alles opschrijft. De basis, zeg maar. En projecten zijn er ook om te plannen. Anders is het risico nogal XXL dat het bij onafgewerkte ideeën blijft. Ik ga geen pleidooi geven voor het werken met prikklokken en mega planborden op de muur. Maar echt, plan. Dat is te leren en levert veel op.
Pak pen en papier en noteer twee belangrijke woorden. Want daar ga je plezier van hebben. Ja? Pen en papier in bezit? Mooi. Het zijn twee woorden en hier komen ze. Het. Kost. Dat zijn ze. ‘Het kost 500 euro.’ ‘Het kost 50 euro.’ ‘Het kost 5.000 euro.’ En dan houd je je mond. Weersta bij een stilte de neiging uit te leggen waarom het dat bedrag is. Je hoeft je niet te verantwoorden want jij staat volledig achter je prijs.

 

hee hallo!

Ik ben te vinden op social media. Jij ook? Let’s connect!