Geweldig vind ik het om gebeurtenissen en processen te analyseren en uit te pluizen. Daarom vind ik het tekenen van infographics en beeldreportages zo leuk. Daar kan ik dat doen. Deze beeldreportage bijvoorbeeld over het ontwaken van een basisschool.beeldreportage beeldreportage

Of deze infographic:

infographic

En ik deed het (dat uitpluizen) de afgelopen vijftien jaar met wat ik op mijn creatieve pad tegen kwam. Ik zette dat de afgelopen jaren allemaal op een rij. Alle ups en downs; dingen die geweldig werkten en dingen die me belemmerden. Al die onderdelen heb ik als puzzelstukjes de afgelopen periode aan elkaar verbonden en zo een weg gebouwd.

Die weg gaan de deelnemers van de Artist Wake Up Call (een cursus van 7 weken die in oktober start en uitverkocht is – hoera! – ) ontdekken maar dan op een lekker geordende manier. Ik reed immers als hun persoonlijke verkenner vooruit. Zodat die makers en makers-in-spe weten wat ze tegen gaan komen: wat werkt en wat niet, overzicht krijgen, keuzes maken en belemmerende gedachten overwinnen. Ik gids ze er doorheen. En ik sta te popelen om dat vanaf 10 oktober te gaan doen.

Het is helemaal ‘in mijn straatje’, net zoals de beeldreportages en getekende infographics dat zijn. Die mix van zelf maken en anderen helpen bij het worden van de maker die ze willen zijn, is de richting die ik op wil.

Vanaf 2017 gooi ik alle losse workshops en een-op-een brainstorm gesprekken met creatieven over boord. Want het werd een beetje veel. (En ik wil zelf ook nog zoveel moois maken.) Alle kennis die ik heb, zit nu in deze Artist Wake Up Call cursus. Al die kleine roeibootjes werden samen een schip en daar ga ik nu mee varen. Heerlijk overzichtelijk. Al ga ik het met z’n achten lekker heen en weer wiebelen in zo’n klein bootje vast eens missen.

Maar zo is het helder: 1 cursus geven en verder o zo fijn als schrijver/illustrator moois maken voor boeken en bladen. Infographics en beeldreportages enzo.

He. Heerlijk. De balans is opgemaakt en het plan voor 2017 is klaar. En het is nog lang geen 2017! Niks mis met vooruit kijken, weten waar je met je creatieve onderneming naartoe wil. Van harte aanbevolen dus, dames en heren.

Maakt nee zeggen een stuk makkelijker, zodat jij je in de richting blijft begeven die je van plan was en je niet van hot naar her schiet door alle kansen die aan kloppen, aan te pakken. Want ja, je kan het misschien wel, wat ze van je vragen. Maar brengt het je verder in de richting die je op wil? Of is het het zoveelste zijpad?

Ik schreef daar een blog over: Past deze opdracht wel bij mij? De oplossing voor twijfelprojecten.

Een wijze vrouw zei in het kader van JA zeggen op alle opdrachten en projecten die op je pad komen:

Just because you can, doesn’t mean you should.
– Marloes de Vries

Waar wil jij volgend jaar staan? Pen, papier, een helder hoofd en eerlijk hart. Dat is alles wat er voor nodig is om het eens op een rij te zetten.

Leuk dat je hier (weer) even was en dank voor het lezen. Vond je het interessant, deel het dan vooral met andere makers en creatieven. Vind ik geweldig. Merci!

Now go make (visual) art!

handtekening sabine wisman