Voor jou, creatievo, deze 8 x ja. Omdat het lekker is om een zetje te krijgen zo nu en dan. En om te weten dat het kan, die volgende stap in je creatieve carrière, of die start-stap.

Met ontzettend veel plezier loop ik – naast het schrijven en illustreren –  als docent en motivator al vijftien jaar mee met makers, artists, ontwerpers, schrijvers en vormgevers. Dat ik een stukje naast ze mag lopen tijdens het uitstippelen van hun eigen, unieke creatieve pad, vind ik bijzonder. Heb jij een fulltime of parttime creatief beroep of ben je een hobbytime creatief die droomt van een creatieve carrière?

Dan zijn deze speciaal voor jou:

❶ Ja, je kan het

O, je kan zoveel meer dan je denkt. Het is de innerlijke oen; het kritische stemmetje in je hoofd die je kleiner houdt dan nodig is. Zie waarvan je droomt, voor je.  Stippel het uit. Neem het stap voor stap, laat je vooral niet overweldigen door grootse plannen en weet: de meest belangrijke stap is de eerstvolgende. En de meest belangrijke stap daarna is – verrek – weer de eerstvolgende. Zo kom je er.

❷ Ja: weg babyhuidje, kom maar op olifantenhuid

Ben je zichtbaar en is je werk zichtbaar, dan zal je kritiek krijgen. Dat overkomt alle makers, artists, schrijvers, vormgevers of welke creativo dan ook. Leer daar mee om te gaan. Want wat je maakt is namelijk niet voor iedereen en dat is helemaal prrrrrima.

❸ Ja, doorgaan ook als applaus op zich laat wachten

Ga door, door, door, door. Je hebt maar van een iemand toestemming nodig om te worden wat je wil zijn en dat ben jij. Ondanks angst, dipjes, twijfel en meer van dat fraais geef jij niet op.

❹ Ja, je bent precies waar je op dit moment moet zijn

Doe je je best tijdens het maken? Dan ben je nu precies waar je moet zijn want je best doen is alles wat je kan doen. Je bent in ontwikkeling en over een maand ben je weer een stuk verder dan nu. Als je de gedachte van zijn waar je nu moet zijn kan omarmen, geeft dat een hoop rust. Zodat je met plezier kan blijven maken.

 ❺ Ja. Omring jezelf met andere makers

Ga naar workshops, online plekken, exposities, cursussen, en andere plekken waar je de homo creativo tegen komt. Weten dat je niet de enige bent die tegen dingen rondom creativiteit en/of hebben van een creatieve carrière aanloopt, is fijn. Zij snappen je en dat is soms wat je net even nodig hebt.

❻ Yes. Show it to me, baby

Laat zien wat je maakt. Dat is spannend, zeker, en er zijn twee opties. Of je vindt het spannend en doet het niet. Of je vindt het spannend en doet het toch. Dat laatste gaat je veel en veel meer brengen dan het eerste.

❼ Ja: maak waar jij blij van wordt voor mensen die er blij van worden

Er zullen mensen zijn die geweldig vinden wat je doet en ook mensen zijn die het helemaal niks vinden. Daar tussen zit nog een groot gebied: een groep die het weinig interesseert en een groep dit het ‘wel aardig’ vindt. Iedereen willen pleasen, daar krijg je matige middle of road maaksels van. Onthoud: jij maakt wat jij graag wil maken voor de mensen die geweldig vinden wat je doet; bij wie je iets raakt.

❽ Ja, de wereld wil zien wat alleen jij met jouw tien vingers kan maken

Daar geloof ik heilig in. Jij hebt iets te brengen. En als je daar open voor staat, zal je ervaren dat wat je maakt artistiek gezien zal groeien en dat jij zal groeien.

Zet ‘m op! Veel plezier bij het uitstippelen en bewandelen van jouw unieke creatieve pad.

handtekening sabine wisman